Jump to content

De Regels van P&P


Recommended Posts

REGELS VAN P&P

 

P&P is vanzelfsprekend bedoeld als een plek waar iedereen zoveel als maar kan zijn gang mag gaan en fijn mag genieten van het schrijven. Om dit zo goed mogelijk te bewerkstelligen, zijn hier een paar basis-regels over de omgang met elkaar en het posten. Het meeste is redelijk vanzelfsprekend, maar dan is alles in elk geval duidelijk.

 

Als je hier een regel mist of je weet iets niet, kun je het altijd aan een Admin of Crewlid vragen. We proberen het up-to-date te houden maar we kunnen iets missen, dus dan zijn we alleen maar dankbaar. Als je denkt: waarom is die regel er, moet hij niet eens de laan uit, dan kan dat ook, dan zullen we het met de crew bespreken.

 

Omgangsregels

Wees behulpzaam, beleefd en vriendelijk tegen elkaar. Geef kritiek op een constructieve manier, of niet, en houd rekening met anderen.

Ruzies kunnen gebeuren, maar mogen in geen geval op het forum uitgevochten worden. Gebeurt dit wel, laat het ons dan weten, dan zal de crew ingrijpen om het forum gezellig te houden. Heb je echt ruzie en hierbij hulp nodig, dan kun je vragen of een Admin wil bemiddelen. Het is echter mogelijk dat een Admin bij persoonlijke ruzies niet veel kan helpen. Wij verzoeken dan ook om dit soort ruzies eerst zelf te proberen op te lossen. Als dat echter helemaal niet lukt, kan er verder gekeken worden.

Als je een leuk idee hebt mag je dat hier posten. Als je dat liever hebt kun je het ook altijd in een uil naar de crew sturen.

Vragen kan altijd aan een Admin of ander crewlid of in het Vragen topic in het Belangrijke Informatie board.

Pesten, treiteren, buitensluiten of op een andere manier de rpg-sfeer voor een ander onveilig en naar maken is ten aller tijden verboden en wordt absoluut niet getolereerd. Hier wordt streng op gereageerd en zitten sterke maatregelen aan vast. Als je gepest wordt door iemand op de site, dan kan je altijd naar iemand van de crew gaan om te vertellen waar het over gaat. Wij zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen.

Meer over omgangsregels kun je vinden in het Postetiquettetopic

 

IC en OOC

Er is een duidelijk verschil tussen IC posts (waar je beschrijft wat je karakter doet) en OOC posts, waar je gewoon gezellig met elkaar babbelt. Voor OOC posts zijn aparte, aangegeven boards. De andere boards zijn bestemd voor IC posten.

Link to comment

Posten

 

Hier staan de regels over schrijven, topics openen, en het opruimen van topics.

 

Dit stuk van de regels is bedoeld om een goed overzicht te geven van het schrijven op de site. Voor meer informatie en tips kun je bijvoorbeeld altijd hier kijken: wat daar staat zijn natuurlijk richtlijnen en geen regels. 

 

Schrijven:

Schrijven op het forum gebeurt in principe in 3e persoon enkelvoud en in de verleden tijd, dus 'hij moest keihard rennen om de trein te halen, en de hutkoffer die tegen zijn benen bonkte hielp niet mee'. Verder schrijven we gewoon Nederlands, geen chat-taal. Wel kun je natuurlijk stijlmiddelen gebruiken, maar dit is het basisconcept. Je mag zo lang of zo kort posten als je wil.

Let erop dat je posts goed te lezen zijn voor anderen, zodat deze er makkelijk op kunnen reageren: gebruik leestekens en zet in elk geval alles wat er gezegd wordt tussen aanhalingstekens. Dit zijn vooral regels voor het schrijven met anderen. Als je echter een persoonlijk topic hebt met alleen je eigen karakters, of je bespreekt het goed met de andere schrijver(s), kun je natuurlijk gewoon je creativiteit loslaten op een manier die jij wil.

 

Godmode:

Godmoden is wat je doet als je voor een ander bepaalt wat diens karakter doet, en dat is niet de bedoeling: let daarop, want het is heel makkelijk om per ongeluk wel te doen. Dus als jouw karakter iemand vervloekt, dan zeg je niet 'De spreuk was raak; de ander viel om met een doffe bonk. Tevreden stopte Henry zijn toverstok weer in zijn zak.' Je laat de ander bepalen of de spreuk raak was. Je houdt het bij, "Snel stuurde Henry nog een vloek diens kant op."

Wel kun je van tevoren vragen aan de ander of je mag zeggen dat het raak was. Als de ander niet bereikbaar is, mag je het over kleine dingen ook even zelf bepalen (Ze liepen samen het klaslokaal uit) omdat het anders moeilijk kan zijn om te posten; zet dan onder je post: "Ik heb je even gegodmode, laat me weten of ik iets moet veranderen' en doe dit ook als het wordt gevraagd, want dat is het risico van niet van tevoren afspreken. Doe dit nooit bij drastische dingen, want het kan voor veel frustratie zorgen.

Je hoeft niet onder de post te zetten of je hebt gegodmod met toestemming, maar je moet deze toestemming wel altijd hebben.

 

Topics:

Je mag topics maken met jezelf alleen (alleen 1 char), of voor een bepaalde groep (afdeling, vriendengroep), of open. Je mag ook een topic openen waar je wil dat een specifiek persoon eerst reageert en dat het daarna open is. Zet dit er altijd even bij in de eerste post, dan weten mensen waar ze aan toe zijn. Je kunt hierbij ook het tag systeem gebruiken. Dit doe je door bij het openen van het topic in de regel 'tags' een woord te zetten en daarna een komma. Dus bijvoorbeeld prive,. Dan maakt het board er een tag van.

 

Opgeven:

Als je topic uitgespeeld is, kun je hem opgeven om naar het archief verplaatst te worden, daarvoor staat een opgeeftopic in het Belangrijke Informatieboard. Je kunt ook aan een crewlid vragen of diegene het topic voor je wilt verplaatsen.

 

Topics opruimen:

Maandelijks wordt een lijst gepost in Algemene Mededelingen die de volgende maand naar het "Openstaande topics board" verplaatst zullen worden, als er dan niet in is gepost. Dit zijn topics waar dan vier maanden of langer niet in is gepost. Hier zal het topic nog 6 maanden blijven staan, voor het naar het archief verplaatst wordt. Dit geldt alleen voor boards met meer dan twee pagina's aan topics.

Topics met inactieve karakters worden hierbij direct naar het archief verplaatst.

Als je een topic terug wilt dat naar het "openstaande topics board" of het archief is verplaatst, kun je dat aanvragen in het dit topic. Je kan er ook voor kiezen om verder te posten in het "openstaande topics board."

Als je wilt voorkomen dat je topic in het board terecht komt, zet dan [slow] in de titel. Zo weet de opruimer dat je langzamer over het schrijven van dit topic wilt doen en krijg je er alle tijd voor.

Link to comment

Posten II

 

Hier vind je informatie over onderwerpen en karakters.

 

Onderwerpen:

 

Je mag schrijven over bijna alles, maar er zijn wel wat regels aan verbonden.

Als je een topic wil schrijven dat niet in de tijd past of zich niet in de wereld afspeelt waar we verder schrijven, of je wil een keer een totaal ander karakter gebruiken of bijvoorbeeld een Sherlock Holmes plot uitwerken, kan dit in het Zottenboard.

 

Als je een topic wil schrijven dat wel in de wereld afspeelt waar we schrijven maar gewoon niet in het jaar waarin we schrijven, kan dit in het Overige Topics Board, of in de gewone boards. Dit is dus bijvoorbeeld voor als je een topic wil maken over de jeugd van je karakter, of een topic dat je eigenlijk drie IC jaar terug had willen posten maar toen had je geen tijd. Zet wel in de titel wanneer het topic zich afspeelt, in welk board je het topic ook zet.

 

Als je een topic in het Engels (of een andere taal) wil schrijven kan dat in het Overige Topics Board, of in de gewone boards. Zet wel in de titel in welke taal het topic wordt geschreven, in welk board je het topic ook zet.

 

Als je een topic wil schrijven over dingen die gevoelig kunnen liggen bij anderen en/of die niet geschikt zijn voor jongere rpg'ers, kan dat in het Overige Topics Board, of in de gewone boards. Zet wel in de titel dat het hier om een 15+ topic gaat, in welk board je het topic ook zet. Je kunt bovenaan de eerste post vertellen over welk onderwerp het topic gaat, zodat mensen weten of het iets is dat ze wel of niet willen lezen, maar hier ben je niet toe verplicht, bij bijvoorbeeld plottwists. Je hoeft een topic ook niet in het begin te taggen als het niet direct over een 15+ onderwerp gaat, maar pas dit dan wel aan zodra je 15+ posts gaat schrijven.

 

Als maar één van je posts in een privé-topic (dus niet-open topic) zo'n onderwerp behandelt en het topic gaat er verder niet over, maar je karakter denkt er bijvoorbeeld aan, dan hoeft de waarschuwing niet boven het hele topic. Zet dan wel boven de post in kwestie een waarschuwing.

 

Als één van je posts erovergaat in een open topic of evenement, dan moet je die waarschuwing erboven zetten. Bovendien moet je dan onderin je post een samenvatting zetten van wat je karakter doet in je post, waarbij je de 15+ beschrijvingen eruit laat. Dit is zodat mensen, die dat liever niet willen lezen, alsnog mee kunnen doen in het topic. Denk er wel aan dat je samenvatting vooral moet gaan over wat voor andere mensen belangrijk is om te weten.

 

Karakters:

 

Qua karakters mag je wederom vrijwel alles aanmaken: zorg wel dat ze in de tijd (1830 en verder) passen. Je hoeft niet te controleren of de voornaam die jij wil al in gebruik is door iemand anders, tenzij je zelf natuurlijk een unieke naam wil hebben. De klassenoudsten of crewleden die de personagedossiers nakijken zullen de achternaam controleren.

 

NB: als je PD 15+ is (zie hierboven, als iets vijftienplus 'grafisch' wordt beschreven) dan moet je bovenin die post waarschuwen en kort samenvatten, zodat leden die geen 15+ willen lezen toch hoogte kunnen krijgen van je karakter.

 

Je mag familieleden aanmaken van de karakters uit Harry Potter, maar deze moeten aangevraagd worden, net als Speciale Eigenschappen. Dat kun je hier doen.

 

Veel in Engeland voorkomende achternamen uit de Harry Potter boeken mogen gebruikt worden, maar deze namen moeten niet overduidelijk verwijzen naar een Harry Potter karakter.

 

Je mag voor je karakters een speciale eigenschap aanvragen bij de Admins. Meer informatie daarover vind je hier.

 

Als je je karakter van afdeling of politieke partij wilt laten wisselen, hoef je dit alleen maar aan te geven bij een Admin, dan regelen zij het. Meer informatie daarover vind je hier.

 

Op Zweinstein mogen je karakters huisdieren meenemen. Een uil, pad, kat of rat mag altijd. Als je een ander huisdier wil, kun je dit aan elk mogelijk lid van de crew vragen, dan geven zij er toestemming voor of wijzen ze het af.

 

Als je wil dat jouw Zweinsteinleerling een speciaal magisch voorwerp heeft of krijgt, kun je dit aan een willekeurig crewlid vragen. Denk aan Tijdverdrijvers, magisch vergrote tassen, of iets waarvoor je toestemming van het Ministerie of iets dergelijks zou moeten krijgen, maar er kunnen natuurlijk meer dingen zijn. Bij twijfel, stap naar een crewlid. Buitenwereldkarakters hoeven dit niet aan te vragen.

 

Je mag karakters van alle leeftijden aanmaken en bent vrij om te beslissen of je deze op Zweinstein zet of in de Buitenwereld (dus ook karakters van schoolgaande leeftijd, want die kunnen bijvoorbeeld thuis les krijgen, te arm zijn voor Zweinstein, of vanaf hun zesde jaar al speciale vakken bij de universiteit volgen.)

 

Je kunt gebruikmaken van een tijdelijk karakter. Meer informatie daarover vind je hier.

Link to comment

Overige regels

 

Er is geen limiet op het aantal karakters dat je mag hebben.

 

Je mag altijd solliciteren als je in de crew zou willen, door een bericht te sturen naar een admin.

 

Wisselingen in de crews worden aangegeven in het Algemene Mededelingentopic.

 

Als je te lang niet post, wordt je karakter (na bericht) op inactief gezet. Voor Buitenwereldkarakters geldt dat als je drie maanden niet IC hebt gepost, je op inactief zal worden gezet. Voor Zweinsteinkarakters is het tijdsbestek twee maanden. Ten alle tijden kun je een admin vragen om je weer actief te zetten wanneer je weer aan het posten wil.

 

=> Houd er wel rekening mee, dat wanneer een Zweinstein karakter twee keer achter elkaar naar inactief gaat in het tijdsbestek van 4 maanden, zonder dat er in die tijd is gepost, het char gedurende een week na de aanvraag niet op actief wordt gezet. Tevens zal er een gesprek volgen met het betreffende Afdelingshoofd, die dan zullen vragen of de mensen echt wel verder willen met hun karakter. Voor Buitenwereld karakters geldt dit niet.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...