Jump to content

Hoe en wat: een forum


Recommended Posts

Welkom op Pumpkins en Parchment!
 
Deze website ziet er misschien intimiderend uit, maar eigenlijk is hij dat helemaal niet. Hier leggen we je stap voor stap uit wat alle onderdelen en benamingen zijn, zodat je je hier meteen helemaal thuis voelt. 
 
De eerste onderdelen zijn bedoeld voor mensen die niet helemaal weten wat een forum precies is, en zijn misschien een beetje te simpel voor sommige leden. Als je vooral wilt weten hoe je bepaalde dingen kan doen (zoals plaatjes posten of je skin veranderen), dan kan je naar beneden scrollen. 
 
Je hoeft niet alles te lezen om te kunnen starten maar dat mag natuurlijk wel. Heb je gelezen wat je wilde snappen, dan kan je, als je daar behoefte aan hebt, verder naar 'Hoe en wat: een rpg?' en 'Hoe en wat: P&P'. 
 
Als je na het lezen van deze informatie nog steeds iets niet helemaal begrijpt, dan kan je altijd terecht in het vragentopic, waar we zo snel mogelijk je vraag zullen beantwoorden. 

Link to comment

Wat is een:
 

Categorie & board

 

Zoals je kan zien op de hoofdpagina is het forum onderverdeeld in een aantal grote blokken zoals 'Algemene informatie', 'Het Hippe Gedeelte', 'Zweinstein', 'Buitenwereld'. Deze blokken noemen we 'categorieën'.  Een categorie wordt dan weer verder onderverdeeld in 'boards' en een board kan weer subboards bevatten. Categorieën, boards, en subboards worden gebruikt om een beetje overzicht en structuur te brengen in het forum.

 

Topic

 

Een topic is datgene wat je nu aan het lezen bent. Zoals het woord 'topic' al zegt, heb je het binnen een topic over een bepaald onderwerp. Als je in een board ben, krijg je een lijstje te zien van alle topics die zich in dat board bevinden. Als de titel van een topic dikgedrukt is, zijn er ongelezen berichten. Er staat dan ook een stipje voor.

Heb je zelf gepost in een topic, dan staat er een sterretje die nauwelijks zichtbaar is als er geen nieuw bericht in zit, maar erg zichtbaar als er wel nieuwe berichten zijn.

Staat er een slotje voor het topictitel, dan is het topic gesloten en kun je er niet in posten. Staat er een groene cirkel met een punaise erin, dan is het topic "gepind", wat betekent dat hij bovenaan de lijst van topics komt te staan. 

 

Post

 

Ieder topic bestaat uit allerlei posts, oftewel 'berichten'. Als je een bericht plaatst, kan je ook zeggen dat je 'gepost hebt'. Aan de linkerkant zie je de informatie over de persoon die het bericht gepost heeft. Helemaal onderaan het topic zie je een tekstvak waar je zelf een post kan schrijven. 

 

Als je post af is, klik je gewoon op 'post' en je bericht wordt geplaatst. Wil je achteraf je bericht nog aanpassen, dan klik je op 'bewerk'.

Lees je ergens een post die je grappig, leuk of heel mooi vindt, dan kan je op het knopje 'vind dit leuk' klikken. Daar krijg je verschillende opties waar je uit kunt kiezen, dus kies iets leuks uit dat past bij wat je van de post vindt!

Link to comment

Topics posten
 
Als je zelf een topic wilt aanmaken, klik je op het 'Nieuw topic' knopje dat je kan vinden in een board. Je krijgt dan een tekstvak te zien met allerlei opties:
 
Titels & tags
 
Onder 'titel' vul je de titel van je topic in. Onder 'tags' kan je eventuele tags toevoegen voor je topic, waarmee je bijvoorbeeld kunt zeggen waar een topic over gaat. 

 

Opties voor je bericht

 

Terwijl je je post schrijft, zijn er wat functies die je bovenaan in een balkje ziet staan. We zullen nu uitleggen wat deze functies zijn, maar afhankelijk van of je op een computer, tablet of telefoon zit, zul je ze niet allemaal zien.

 

- Broncode: deze knop zal je de html-opmaak achter de post laten zien. Deze heb je gelukkig nauwelijks nodig, dus ben je niet gewend aan html, hoef je hem ook niet te gebruiken!

 

- Bold/Italic/Underlined/Striked through: deze opties ken je vast wel van word en maakt je tekst dikgedrukt, schuin, onderstreept of doorstreept.

 

- Link: hiermee kun je een link toevoegen in een post.

 

- Quote: met deze knop kun je mensen citeren.

 

- De code-knop kun je gebruiken om bb-code (of html code) te tonen zonder dat de bewerker de code om gaat zetten. 

 

- Met de smiley kun je emoticons toevoegen aan je post.

 

- Het oogje staat voor een spoiler. Met een spoiler-code kun je een bepaald deel van je post alleen laten zien als mensen erop klikken. 

 

- De volgende twee opties zijn om lijsten te maken, één met bolletjes en één met nummers.

 

- Dan krijg je drie opties om de uitlijning van je tekst aan te passen.

 

- De A wijst naar tekstkleur, die kun je dus aanpassen. Over het algemeen gebruiken we dat niet op P&P.

 

- En natuurlijk daarnaast je lettergrootte.

 

- Als laatste staat er een knopje voor preview, hiermee kun je kijken hoe je post eruit komt te zien, voor als je wilt controleren of je bb-codes wel goed staan.

 

Topics en Posts Bewerken

 

Als je een topic wilt bewerken, bijvoorbeeld omdat je de topictitel aan wilt passen, moet je naar de eerste post gaan en dan links onder de post op "Edit" klikken. Dan word je naar een scherm gebracht waarin je dingen aan kunt passen. Als je een andere post wilt bewerken, moet je bij die post op "Edit" klikken en dan krijg je zo weer een postscherm te zien! 

 

Link to comment

Een persoonlijk bericht sturen

 

Wil je een bericht sturen naar één of meerdere mensen die je niet op het forum wilt zetten? Dan kun je een persoonlijk bericht sturen! 

 

Rechts bovenaan naast je naam staat een envelopje, als je daarop klikt krijg je je berichten te zien, als je al berichten hebt. Wil je een nieuwe sturen, kun je dus op 'Compose New' klikken. Dan komt er een pop-up.

 

In het eerste vak kun je invullen naar wie het bericht moet. Je begint met het typen van de naam en dan komen er opties te zien. Als degene er tussen zit die je wilt hebben, klik je op hun naam! En wil je nog iemand toevoegen, kun je rechts van de naam klikken en kun je nog een keer typen. Je kunt op het kruisje klikken om mensen niet toe te voegen.

 

In het vak eronder voeg je een titel of onderwerp toe en het derde vak is gewoon een postvak. Als je hem wilt versturen, klik je op "Send".

 

Door op het envelopje naast je naam te klikken, kun je altijd je persoonlijke berichten weer vinden. 

Link to comment

Profielgegevens en informatie

 

Als je je eenmaal aangemeld hebt op het forum, kun je het profiel van je personage aanpassen. Dat doe je door op je naam rechtsbovenin te klikken en dan naar "Profiel" te gaan. Door dan in het nieuwe scherm op "Edit Profiel" te klikken, krijg je een pop-up met allerlei informatie die je aan kunt passen.

 

- Je ondertitel is een zin die onder je naam komt te staan links van een post. Hier kun je een mooie, poëtische zin in hebben als je wilt, zoals de meeste mensen doen, maar je bent niet verplicht iets in te vullen.

 

- Je verjaardag spreekt voor zich. Je hoeft dit ook niet in te vullen, je mag deze informatie best voor jezelf houden!

 

- Je kunt status updates maken in je profiel, als je iets wilt delen met de RPG, maar we maken hier niet veel gebruik van.

 

- Je kunt natuurlijk altijd een link invullen naar je eigen website.

 

- Heb je een skype account kun je hier de naam invullen, maar omdat deze informatie ook makkelijk te vinden is op het internet, raden we dit niet aan. Als je in je personagedossier aangeeft dat je interesse hebt om in de skypegroep te komen, komt er vanzelf iemand naar je toe via een persoonlijk bericht om je om je skypenaam te vragen.

 

- Bij naam kun je aangeven hoe je graag wilt dat mensen je aanspreken. Vul hier alsjeblieft niet je hele naam in. Je kunt er ook voor kiezen om een bijnaam te gebruiken, als je je daar prettiger bij voelt.

 

- Bij About Me kun je iets invullen over jezelf, als je dat wilt!

 

- Bij Personagedossier moet je een link naar je geposte personagedossier (als je die eenmaal hebt gepost) invullen. Dit is verplicht.

 

- Bij IC leeftijd en de andere vakken daaronder kun je meer informatie over je karakter invullen. Dit is voor een snel overzicht voor andere mensen bij je posts, maar je hoeft dit niet in te vullen. Is wel leuk!

 

Accountinstellingen

 

Voor meer opties voor je account kun je weer rechts bovenin op je naam klikken en dan naar Account Instellingen gaan. 

 

Overzicht

 

Hier krijg je een snel overzicht van je account, de naam, je emailadres, en of je account gekoppeld is aan facebook of twitter. Rechts kun je ook je profiel bijwerken door op "Edit Profile" te klikken.

 

Emailadres

 

Mocht je je emailadres willen aanpassen, kun je dat hier doen. 

 

Wachtwoord

 

Hier kun je je wachtwoord aanpassen, mocht dat nodig zijn. 

 

Recently Used Devices

 

Voor de veiligheid kun je hier zien op welke apparaten je voor het laatst ingelogd bent en met welke browsers.

 

Handtekening

 

Op de RPG gebruiken we vaak Signatures of Handtekeningen. Dat zijn de plaatjes en informatie over een karakter die je onder een post ziet. Hier kun je aan of uitzetten of je handtekeningen wilt zien en je kunt je eigen handtekening aanpassen.

 

Facebook/Twitter

 

Mocht je je account willen koppelen aan facebook of twitter, kan dat hier. 

 

Linked Accounts

 

Heb je meerdere personages op P&P, kun je die aan elkaar koppelen zodat je sneller kunt omloggen. Dat regel je in dit scherm, of boven in het scherm bij het icoontje links van het belletje. 

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...